Forumland Μεσιτικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη +30 2310 334001
Κωδικός ακινήτου:

GR | EN

Forumland Blog

Ποια είναι τα έξοδα ακινήτου για τον αγοραστή ;

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ποια είναι τα έξοδα ακινήτου για τον αγοραστή ;

Φορολογία Μεταβίβασης:

- Φ.Μ.Α. ίσο με 3% επί της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας.

Αμοιβή Δικηγόρου. Είναι πλέον προαιρετική η επιλογή αυτή. Ωστόσο η νομική υποστήριξη κατά την διαδικασία αγοράς ακινήτου διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό την ομαλή και ασφαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η αμοιβή του δικηγόρου είναι θέμα συμφωνίας, αλλά συνήθως είναι 1% επί της μεγαλύτερης αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας της τιμής του ακινήτου. Η αμοιβή επηρεάζεται επίσης από την έκταση της υπηρεσίας που παρέχεται από τον δικηγόρο και είναι όλα κατόπιν συμφωνίας κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης μεταξύ του αγοραστή και του δικηγόρου.

 

Αμοιβή Συμβολαιογράφου. Συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 1,0% - 1,5% επί της μεγαλύτερης αναγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας.

 

Αμοιβή κτηματομεσίτη.  Ό,τι έχει υπογραφεί στην εντολή υπόδειξης ακινήτου.

Η πληρωμή γίνεται κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

Η μεσιτική αμοιβή  στις αγοραπωλησίες είναι 2% απο την μεριά του αγοραστή  και 2% απο την μεριά του ιδιοκτήτη και αφορά την εμπορική αξία του ακινήτου. Αυτό όμως μπορεί να μεταβληθεί και προς τα πάνω. Η πληρωμή γίνεται κατά την υπογραφή του συμβολαίου

Στις μισθώσεις ορίζεται ένα μηνιαίο μίσθωμα από τον μισθωτή και ένα μίσθωμα  από τον ιδιοκτήτη.

 

Φόρος υπέρ Ο.Τ.Α. Υπολογίζεται ως 3% επί του ποσού του Φόρου Μεταβίβασης.

 

Κτηματολόγιο. Τα κτηματολογικά τέλη περιλαμβάνουν τα δικαιώματα εγγραφής, τα πιστοποιητικά και το τέλος χαρτοσήμου. Υπολογίζονται σε 0,475-0,575% της αξίας του ακινήτου που αναφέρεται στη σύμβαση, πλέον 24% φόρου προστιθέμενης αξίας (V.A.T.).

 

Ο αγοραστής απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία και πληροί της προϋποθέσεις για την απαλλαγή πρώτης κατοικίας.