Forumland Μεσιτικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη +30 2310 334001
Κωδικός ακινήτου:

GR | EN

Forumland Blog

Ποιές παγίδες κρύβουν οι πληστειριασμοί ακινήτων ;

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Ποιές  παγίδες  κρύβουν οι πληστειριασμοί ακινήτων ;

Με τους πλειστηριασμούς ακινήτων να έχουν επανεκκινήσει ύστερα από ένα διάλειμμα λόγω της πανδημικής κρίσης, όσοι διαθέτουν ρευστότητα αξιολογούν τη συμμετοχή τους σε κάποιον δημόσιο ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ωστόσο, οι εκποιήσεις κρύβουν συνήθως κινδύνους.

Ο υποψήφιος αγοραστής δεν διαθέτει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το ακίνητο, το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, είναι σε κακή  ή ιδιαίτερα κάκιστη κατάσταση, απαιτώντας σημαντικές δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης.

Επίσης, όχι σπάνια, τα σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί εμφανίζουν σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις, οι οποίες απαιτούν τη νομιμοποίησή τους, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα αλλά και με ιδιαίτερα απαιτητικό κόστος. Δεν λείπουν ακόμη οι περιπτώσεις όπου ορισμένες πολεοδομικές παραβάσεις δεν τακτοποιούνται, όπως η  καταπάτηση  κοινόχρηστου χώρου με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να μην έχει τη δυνατότητά μεταβίβασης του προβληματικού ακινήτου.

Σε μία κατοικία που αγοράζει κάποιος μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού  συνεχίζει  να ισχύει η μισθωτική σχέση. Αντίθετα, στα επαγγελματικά ακίνητα για ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών αυτό δεν ισχύει. Προς αποφυγή των παγίδων, απαιτείται να πραγματοποιείται πάντοτε νομικός  έλεγχος  διότι ο πλειστηριασμός εγκυμονεί πολλούς  κινδύνους, όπως η διαδικασία της  ανακοπής, που μπορεί να έχει ορίζοντα έως 10 χρόνων.

Συνήθεις είναι οι περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι υπερθεματιστές χάνουν την εγγυητική επιστολή διότι λόγω απειρίας ή πίεσης χρόνου.

Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν θα πρέπει να αγοράζουν μόνο ευκαιρίες και να γνωρίζουν την αγοραία αξία του ακινήτου.