Forumland Μεσιτικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη +30 2310 334001
Κωδικός ακινήτου:

GR | EN

Forumland Blog

Φορολογία ακινήτων :Τί πρέπει να γνωρίζουμε !

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Φορολογία ακινήτων :Τί πρέπει να γνωρίζουμε !

Φορολογία ακινήτων :Τί πρέπει να γνωρίζουμε !

Ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή. Από το φόρο αυτόν απαλλάσσεται η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας:
– έως 200.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από άγαμο,
– έως 250.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιείται από έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης, που δεν βαρύνονται με τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι τα δύο τα παραπάνω όρια απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου τα όρια προσαυξάνονται περαιτέρω κατά 30.000 ευρώ.

Εξίσωση αντικειμενικών και πραγματικών τιμών
Σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών σχεδιάζει να προχωρήσει εντός του 2021 η κυβέρνηση. Ειδικότερα, προωθείται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών – φορολογητέων αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς. Το μέτρο θα συμβάλει στην αύξηση του ύψους των εσόδων από τη φορολογία σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι σημαντικά χαμηλότερο έναντι των εμπορικών αξιών, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη.