Forumland Μεσιτικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη +30 2310 334001
Κωδικός ακινήτου:

GR | EN

Forumland Blog

Μεγάλο άλμα στο κόστος της οικοδομής!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Μεγάλο άλμα στο κόστος της οικοδομής!

Για αύξηση του συνολικού κόστους των οικοδομών, που φθάνει έως και 30%, μιλούν ανώτατα στελέχη της αγοράς του real estate η οποία  συμπαρασύρει την άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η πορεία των τιμών των υλικών κατασκευής προβληματίζει έντονα τον κλάδο, χωρίς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να παρουσιάζεται σημαντική ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας, αν και ορισμένα στελέχη κάνουν λόγο για καθυστερήσεις, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στους προϋπολογισμούς και να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές - μισθωτές. 

Την εκρηκτική άνοδο στο κόστος των οικοδομικών υλικών επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (EΛΣΤΑΤ). 

Η εκτίμηση είναι ότι μεγάλο μέρος των αυξήσεων (μεταξύ άλλων, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2021 στους σωλήνες χαλκού 16,4%, στον σίδηρο οπλισμού 16,3% και 20,6% στο πετρέλαιο κίνησης) θα περάσει στις τιμές πώλησης των ακινήτων και στα μισθώματα -αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στα ακίνητα- και παράλληλα περιορίζεται το κέρδος των κατασκευαστών. 

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο που στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, συνέπεια της αυξημένης ζήτησης και των προσδοκιών για ανάκαμψη της οικονομίας, τόσο για καινούργια διαμερίσματα όσο και για σύγχρονους γραφειακούς χώρους, μετά την πολυετή οικονομική κρίση.