Forumland Μεσιτικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη +30 2310 334001
Κωδικός ακινήτου:

GR | EN

Forumland Blog

Νέες Αντικειμενικές Αξίες

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Νέες Αντικειμενικές Αξίες

Νέες Αντικειμενικές αξίες προτείνουν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές που είχαν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τη  δέσμευση της Ελλάδος προς τους θεσμούς για διαμόρφωση των τιμών της Εφορίας στο ύψος των πραγματικών της αγοράς που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Οι εκτιμητές ακινήτων που έχουν παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Βέβαια, για το 90% των τιμών που εισηγήθηκαν, δεν έχουν λάβει υπόψη τους καθόλου την επίδραση της πανδημίας στην αγορά των ακινήτων καθώς αυτές υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Μαρτίου του 2020 πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί της αγοράς, τα ακίνητα αντιστέκονται στην πανδημία και οι τιμές παραμένουν στα ύψη καθώς εκτιμάται ότι οι αγοραπωλησίες θα πάρουν ξανά τα πάνω τους μετά το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα αφήνει πίσω της τον εφιάλτη του κορωνοϊού.

Έτσι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ 2022 θα γίνεται με με βάση νέες αντικειμενικές αξίες και η πληρωμή θα γίνεται σε έως 10 δόσεις με την α΄ δόση τον Μάρτιο του 2022. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2021, θα αρχίσουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ για το 2022.